‘JA! Opleiding ZEnuwstelsel, Trauma & Opstellingen’
De allereerste opleiding in Nederland die de kennis van het zenuwstelsel, trauma en opstellingen op een unieke manier samenbrengt.
Heb jij een basisopleiding familieopstellingen en merk je dat je tijdens jouw begeleiding nog wel eens verrast wordt door de mate van afwezigheid van jouw cliënt waardoor je er bijna niet mee kunt werken? Voel jij dat kennis van de werking van het zenuwstelsel in combinatie met opstellingen mogelijk nog de ‘missing link’ is in jouw rugzak als begeleider? En heb je behoefte aan verdieping en verbreding op jouw vakkennis?
Dan is dit traject voor jou!
Start JA! Opleiding ZETO : 12 maart 2025
Opleiding ZEnuwstelsel, Trauma & Opstellingen
Maak o.a. kennis met de theorie van Peter Levine, de polyvagaal theorie van Stephen Porges en het werk van Dr. Gabor Mate. Het JA! instituut is de eerste plek in Nederland waarbij deze kennis samensmelt met het bijzondere ambacht van familieopstellingen. Omdat alles ‘opgeslagen’ ligt in het zenuwstelsel.
We lijken te zien dat de casuïstiek zich intensiveert. Dit vernemen we ook van collega’s in het veld. Er komt steeds meer zicht op het bestaan van (een collectief) ontwikkelingstrauma en het effect daarvan op ons welzijn. Veel van onze ziektebeelden en relationele problemen vinden hun oorsprong in dit trauma, wat resulteert in een zenuwstelsel in voortdurende staat van overleving. Tijd om de kennis van trauma, het zenuwstelsel en familieopstellingen voor eens en voor altijd te integreren.
Het zenuwstelsel
Tijdens deze opleiding verkennen we de wondere wereld van het zenuwstelsel in vier blokken van drie dagen. Je zult alles ontdekken over dit ingenieuze systeem. Ons innerlijke kompas, dat ons dagelijks leven in alle facetten stuurt. En natuurlijk hoe dit van invloed is op onze mate van overleven.
Het zenuwstelsel beïnvloedt namelijk niet alleen ons gedrag, maar ook onze hormonen, fysieke processen en emoties. En speelt daarmee een cruciale rol in ons algehele welzijn.
Een (diep) gevoel van onveiligheid, vooral ontstaan door vroegkinderlijk trauma, kan het zenuwstelsel in een constante staat van paraatheid brengen. Alsof het lichaam voortdurend in de overlevingsmodus verkeert, in een staat van vechten, vluchten of bevriezen.
Onveiligheid
Onveiligheid kan zich bij de cliënt uiten in de vorm van:
- altijd ‘aan’ staan
- onveiligheid ervaren binnen (intieme) relaties
- moeite hebben met ontspannen of concentreren
- gejaagdheid of juist lusteloosheid
- verslaving
- leegte, irritatie of frustratie
- slaapproblemen
- fysieke symptomen zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, spierpijn en chronische aandoeningen en of hormonale klachten
Bij mensen met een (ontwikkelings)trauma kan de scheiding tussen lichaam en geest soms dusdanig groot zijn dat er weinig tot geen bewustzijn is van de eigen grenzen en het lichaam. Bovenstaande symptomen worden dan zelfs bijna niet bewust ervaren. Ogenschijnlijk kan het dan ook lijken dat het iemand ‘best’ goed gaat.
Daar waar iemand is afgescheiden van het lichaam en de wereld daardoor in de basis ervaart als overweldigend of bedreigend, kan een aanraking of soms zelfs kijken naar de (eigen) opstelling al te veel zijn. Hierbij bestaat de kans dat iemand nog verder ‘uitcheckt’ of van zichzelf verwijdert.
Dit toont zich niet altijd in de omgang of tijdens het systemisch interview en vraagt dan ook een hoge mate van (lichaams)bewustzijn en scherp fenomenologisch waarnemingsvermogen van de begeleider. Dit is waar we volop aan zullen werken in deze opleiding
opbouw & data
De opbouw van de JA! Opleiding ZETO & data
De opleiding ZEnuwstelsel Trauma en Opstellingen is opgedeeld in 4 modules van drie dagen.
Tijdens alle dagen starten we met lichaamsgerichte oefeningen en behandelen we theorie. In de middag zullen we het geleerde in praktijk brengen middels opstellingen van zowel de deelnemers als van gastcliënten.
De opleiding bestaat uit 12 dagen, verdeeld in 4 modules van elk 3 dagen, verspreid over 7 maanden. Iedere module vindt plaats op woensdag t/m vrijdag van 9:30 tot 17:00 in het JA! Huis in Zutphen.
Start 12 maart 2025
De opbouw van de JA! Opleiding ZETO:
- De opleiding is opgedeeld in 4 modules met een vast thema.
- Iedere module bestaat uit een deel theorie, lichaamsgerichte oefeningen en zullen we het geleerde in praktijk brengen middels opstellingen. Er wordt gewerkt met casuïstiek en gastcliënten.
De totale opleiding:
- 12 opleidingsdagen, verdeeld over 4 modules van 3 dagen, verspreid over 7 maanden.
- Inclusief luxe catering.
- Inclusief uitgebreide syllabus over behandelde materie.
- Na afronding van de opleiding ontvang je een JA! instituut-certificaat.
- De investering is € 3333,– vrijgesteld van BTW. Termijnbetaling mogelijk in overleg.
- CRKBO geregistreerd
In deze opleiding leer je onder andere:
- Hoe je direct kunt waarnemen wat jouw cliënt op dat moment aankan.
- Hoe je ziet of iemand wel of niet met zichzelf in contact is.
- Hoe je iemands grens kunt respecteren, juist wanneer hier bij de cliënt geen bewustzijn op is.
- Het verschil tussen ‘gewone’ opstellingen en opstellingen die uitnodigen om een kalmerende beweging van het zenuwstelsel te maken.
- Hoe je effectief kunt werken met thema’s als flauwvallen, operaties, misbruik en geweld.
Kortom, hoe je voor het zenuwstelsel werkelijk veilig, integer en dienend kunt handelen. Opstellingen begeleiden die diep ondersteunend zijn voor een gezond functionerend zenuwstelsel. Dit vraagt van jou als begeleider dat jij innerlijk nog meer te verdragen hebt. Het vraagt om een nog diepere verbinding met jezelf. Jouw vaardigheden, kennis, innerlijke wijsheid en houding zullen tijdens deze opleiding doorgroeien tot een nog dieper niveau. We zullen naast de theoretische kennis volop gaan werken met (jouw) gastcliënten en is er veel ruimte tot reflectie en introspectie.
Agenda
JA! Opleiding ZETO
woe 12 t/m vrij 14 maart | module 1: Vrienden worden met de binnenwereld
In deze module gaan we van start met een theoretisch deel, waarbij we ingaan op verschillende definities van ‘trauma’.
We behandelen de werking van de hersenen en de verschillende delen van het brein, gaan in op de Polyvagaal Theorie (Stephen Porges) en Trauma en Ontlichamingstheorie (Peter Levine).
De theorie brengen we in praktijk aan de hand van opstellingen om zo trauma bij cliënten te leren herkennen en vervolgens weer verbinding te creëren.
Opstellen, veiligheid & vertrouwen (her)vinden
Aan de hand van opstellingen leer je hoe je kunt checken of je kan vertrouwen op jezelf en op dat moment kan werken met de betreffende cliënt. We onderzoeken de mogelijkheden hoe te controleren of de cliënt jou vertrouwt. Belangrijk daarbij is de grens te bewaken van cliënt, daar waar de cliënt dit zelf niet kan.
We behandelen diverse scenario’s uit de praktijk zoals het oké zijn met kleine bewegingen, op tijd afronden en iets ‘onderzoeken’ v.s. stoppen met werken.
woe 4 t/m vrij 6 juni | module 2: Vrienden worden met het lichaam
Het lichaam als ‘ingang’ om mee te werken. We onderzoeken deze module hoe je de juiste ingang voor je cliënt vinden door bijvoorbeeld beweging, gehoor of stem. We gaan in op de kracht van de ‘innerlijke beweging’ en het ontwikkelen van mildheid, compassie en vertrouwen.
Daarnaast zullen wij gaan werken met stembevrijding en de Polyvagaal theorie. Deze module zullen we gebruik maken van opstellingen met gastcliënten om zo het tot nu toe geleerde toe te passen aan de hand van verschillende casussen.
woe 2 t/m vrij 4 juli | module 3 | Ziektebeelden, trauma en opstellingen
In deze module behandelen we het thema overleven, stress en de impact op het lichaam (aan de hand van het werk van Gabor Mate). We gaan verder in op ziektebeelden en hoe het lichaam gezien kan worden als richtingaanwijzer.
Ook gaan aan het werk met Slachtoffer / Dader opstellingen en het insluiten van je eigen ‘dader’. In deze module zullen we weer gaan werken met opstellingen met gastcliënten. Aan het einde van deze module ontvang je een ‘huiswerkopdracht’ om in de laatste module te bespreken.
woe 10 t/m vrij 12 september | module 4: Terug naar het ge-heel
De ‘huiswerkopdracht’ wordt bekeken als spiegel voor jezelf om zo te onderzoeken waar je mogelijk tegenaan loopt, waar jouw zekerheid en onzekerheid zit.
Aan de hand van opstellingen zullen we de volgende thema’s behandelen:
- Eigen grenzen waarnemen en bewaken
- Innerlijke groei en vertrouwen ervaren
- Wat mag er nog aangekeken worden?
Voor wie?
De opleiding is een verdieping op de opleiding systemisch werk en familieopstellingen. Deze basiskennis heb je dan ook nodig om deze opleiding te kunnen volgen. Uiteraard mag je deze kennis ook hebben opgedaan bij een van de andere opleidingsinstituten.
Bij twijfel of jouw opleiding toereikend is, neem dan even contact met ons op.
Door wie?
Deze dagen worden begeleid door Suzanne Buijs. Wat je altijd van haar kunt verwachten is duidelijkheid, vakkundigheid en onvoorwaardelijk de waarheid durven te benoemen zoals die is. Dit zoals altijd met een passende liefdevolle meedogenloosheid en een flinke dosis filosofie, plezier en humor. Werken met Suzanne betekent altijd all-in gaan en open en vrij durven te onderzoeken.
Voel je dat je aangaat bij deze informatie en wil je eerst meer weten over de exacte inhoud van deze opleiding voor je je inschrijft, plan dan even een gesprek met ons in.
Voel je nu al de JA ? Volg je beweging en schrijf je nu in!
Goed om te weten: Al onze opleidingen zijn CRKBO geaccrediteerd.
Dat betekent dat de opleiding vrijgesteld is van B.T.W. en dat er vaak mogelijkheden zijn om vergoedingen of onbetaald verlof te ontvangen vanuit je werkgever.
Indien je hierover meer informatie wenst, gaan we graag met jou of je werkgever in gesprek
Een beetje ‘anders’ dan andere systemische opleidingen…
Binnen het JA! instituut staan wij voor het ervaren van het volle LEVEN. Dat betekent dat wij volledig comfortabel zijn met alle emoties en thema’s die het leven met zich meebrengt. We schrikken nergens van en zijn in staat om met alles te werken. Hoe groot, gek, heftig, klein, gewoon of bijzonder een thema ook is.
Ons doel is om ook jou dit mee te geven en je volop te begeleiden bij het ont-dekken van jouw eigen unieke stijl en kleur als opsteller. Om dit te bereiken, leren we je om te werken met al jouw triggers, al jouw emoties en vooral ook met al jouw PLEZIER. Volgens ons een essentieel onderdeel binnen dit bijzondere vak.
Jouw persoonlijke groei en bewustwording staan bij ons heel hoog in het vaandel, daarom houden we onze groepen klein, niet groter dan 16 personen zodat jouw innerlijke groeiproces altijd centraal staat.
Daarnaast bieden we in onze opleiding verdieping aan middels filosofie, waarbij we je leren werken met het concept van ‘niet-weten’ en fenomenologisch waarnemen. Filosofisch onderzoek helpt je hierbij om buiten de gangbare kaders te leren denken.
We verkennen ook de natuurkunde en kwantumfysica, geïnspireerd door o.a. het werk van filosoof-wetenschapper Bernardo Kastrup om een klein inkijkje te krijgen in waar we nou precies mee werken. Evenals maatschappijleer wat je helpt bepaalde ontstaansdynamieken van gedrag te kaderen in tijd, plaats en context.
Verder integreren we de laatste inzichten over hoe trauma het zenuwstelsel beïnvloedt gedurende de gehele opleiding. Volgens ons essentieel om veilig met cliënten te kunnen werken. We baseren ons hierbij op het werk van experts zoals dr. Gabor Mate, Peter Levine en Stephen Porges…
We doen het samen
Daarnaast ruimen we veel tijd in voor het ervaren en uiten van dat wat je meemaakt. Belangrijk voor jouw eigen proces en bewustwording.
Uiteraard is er ook altijd ruimte om naast het programma hulpvragen & (leer)behoeftes te bespreken.
Wij bieden namelijk geen opleiding die alleen maar wordt geleid, maar vooral samen wordt gevolgd.
We werken met een literatuurlijst, al staat het jou volledig vrij om dit te volgen. Binnen het werken met het systemisch veld vertrouwen wij er op dat jij precies dat boek of die pagina’s leest die binnen jouw proces op dat moment relevant zijn. Daarnaast ontvang je van ons een uitgebreide syllabus waarin je alle behandelde theorie te allen tijde terug kunt vinden.
Je wordt goed verzorgd
We werken in een fijne ruimte die de hele dag voor ons beschikbaar is, waarbij je verwend wordt met fijne lunches, lekkere koffie, thee of fris met extra’s om je steeds te voorzien van frisse energie. Wij vinden het belangrijk dat het jou goed gaat, vandaar dat we hier veel waarde aan hechten.
Zeg je ook JA?
Of heb je nog vragen?
Op deze pagina staat al veel informatie maar deze opleiding ZEnuwstelsel, Trauma en Opstellingen bevat zoveel meer dan wij in tekst kunnen samenvatten.
We kunnen ons helemaal voorstellen dat je toch nog vragen hebt want hetgeen wat wij als JA! instituut aanbieden dien je vooral zelf te ervaren en niet te lezen.
Wij staan er daarom helemaal voor open om een kennismakingscall in te plannen om je zo nog beter te informeren over wat je dit leerjaar te wachten staat. En natuurlijk wat het je allemaal oplevert.
En we beloven, dat is zoveel meer dan dat je je nu kunt voorstellen!
Natuurlijk kun je je ook meteen inschrijven! We kunnen niet wachten om met je te mogen werken, want onze droom:
Heel veel fijne leuke collega’s om het systemisch bewustzijn, volgens ons DE kennis voor een mooiere en meer (emotioneel) volwassen samenleving, te laten doen groeien!
VOLG JE GEVOEL EN LAAT JE HOOFD EVEN VOOR WAT HET IS!
Reviews
Ervaring van Ilse
Ongeveer 16 jaar geleden kwam ik in aanrakingen met familieopstellingen, ik was onder de indruk en wist dat ik er ooit iets mee wilde doen. In maart 2022 nam ik deel aan een opstellingsdag bij Suzan. Ik was geraakt door haar persoonlijkheid en de diepgang die zij bracht in het begeleiden van opstellingen.
Werkzaam als GZ-psycholoog in de GGZ zie ik de meerwaarde van familieopstellingen, wat naar mijn idee een waardevolle aanvulling kan zijn. In oktober ben ik gestart met de praktijkopleiding zodat ik zelf opstellingen kan gaan begeleiden. Wat een verrijking om meer met het lijf en helende bewegingen te werken. Ik ben steeds opnieuw verrast door het effect en de diepe werking van opstellingen, wat een prachtig vak! Het lijkt beweging in patronen te brengen waar soms jarenlange therapie weinig effectief bleek. Mijn wens is om familieopstellingen te integreren in de GGZ.
– Ilse
Tot slot
Twijfel je nog of deze opleiding iets voor jou is? Wil je eerst meer kennis opdoen over het opstellingenwerk en/of uitgebreid met onze manier van werken kennis maken? We nodigen je van harte uit om je aan te melden als deelnemer tijdens een JA! opstellingendag.
Wij vinden het heel belangrijk dat voor jij JA! zegt je een goed gevoel hebt bij ons.
Kortom,
Wij zijn gewoon hier….
Lieve groet,
Suzanne & Desiree