Wij kijken voorbij het uiterlijke gedrag…
We kijken voorbij het uiterlijke gedrag en werken met het niet zichtbare, de onderstroom, dus dat wat mensen wérkelijk beweegt. Dat wat je kunt voelen, maar niet wordt gezegd. Dat waarvan je van binnen weet, dat wat je bij iemand terugziet in het gedrag, niet klopt met hoe hij of zij zich werkelijk van binnen voelt. De ‘overleving’ zogezegd. Het gedrag wat iemand zich heeft aangeleerd om zichzelf staande te houden, om gezien te worden, geliefd of gewaardeerd. Lees verder…
Suzanne Buijs
Leven vanuit vreugde, met veel ruimte voor plezier waarbij je de donderwolken gewoon voorbij laat waaien. VOL-ledig JA! zeggen tegen het leven. Dat is waarom ik werk met familieopstellingen & lichaamsbewustwording.
Want weet je… het is best wel aangenaam om met een ander werkelijk te kunnen verbinden zonder dat hierbij iets in de weg staat. Niet vanuit OVERleving, waarbij we de ander nodig hebben om te kunnen leven, maar oprecht samen, zonder drama. Te kunnen waar-nemen en GEWOON TE LEVEN.
Meegaan in de stroom die leven heet. Meebewegen met al dat wat is. Erkennen dat niets is gemaakt om te blijven. En juist deze erkenning zal zorgen voor meer rust.
Ik weet namelijk als geen ander hoe je kunt lijden in dit leven. Wanneer je niet jouw eigen leven leeft loop je leeg. Zo werd en word ik ziek wanneer ik niet doe wat het leven mij te doen geeft: ik voel me angstig, krijg last van astma of wordt verkouden. Ook het lege gevoel van een depressie en burn-out is mij niet onbekend.
Ik reisde van vervreemding van mezelf naar een diep verankerd vertrouwen in mijn eigen wijsheid en lichaam. Ik volg de energie zonder het feitelijk te willen begrijpen en heb ruimte gemaakt voor veel meer vreugde en plezier. Zo wordt het leven steeds leuker!
Geef je over aan de stroom van leven. Dan zul je merken dat je gemakkelijk achterover kunt leunen en je jezelf kunt laten meevoeren door het leven heen.
Het is iets wat je wezenlijk kunt ervaren. Wat rust geeft en een overvloed aan geluk, vreugde en liefde.
Desiree Verboekend
Ik ben van jongs af aan altijd erg gevoelig geweest en geïnteresseerd in innerlijke groei en bewustwording. Mijn valkuil, of zoals ik nu weet, mijn ‘overleving’, was dat ik steeds opnieuw te veel ‘gaf’ omdat ik (onbewust) bang was voor afwijzing en conflict. Daardoor hield ik ongezonde (werk)relaties en vriendschappen in stand en raakte keer op keer overwerkt, met depressie en burn-out als gevolg.
In mijn jarenlange pad naar ‘heling’ ontdekte ik dat dit patroon voornamelijk was ontstaan door trauma’s gedurende mijn leven, maar ook door overerving. Ik had weinig liefde of waardering voor mezelf en stond feitelijk, wat ik nu weet, niet op mijn eigen plek. Ik gaf mezelf als het ware ‘weg’ in het contact, altijd bezig met ‘de ander’. Ik volgde diverse therapieën, maar de patronen bleven in stand en steeds opnieuw terugkeren.
Mijn omslagpunt kwam toen ik 4 jaar terug begon met familieopstellingen. Door op het allerdiepste niveau te ‘zien’ en lichamelijk te ervaren waar de patronen uit voortkwamen, zelfs tot aan generaties terug, kon ik loslaten. Door dit loslaten voel ik een volledige verandering in mijzelf, waardoor ik vanuit overgave en veel vrijer, vanaf mijn eigen plek, ben gaan leven. Wat fantastisch voelt!
Wanneer je uit je ‘hoofd’ en terugkerende patronen wilt komen, dien je de taal van het lichaam te leren verstaan. Hierdoor zal je IN jezelf de antwoorden gaan vinden, zodat je leeft vanuit jouwzelf en je het leven JOU laat leiden in plaats van dat je aan het leven ‘lijdt’. Je leert je lichaam te voelen wat je vervolgens richting geeft om precies dat pad te volgen wat voor jou bedoeld is.
Opstellingenwerk is voor mij daarbij de manier om die dingen op te ruimen die je, vaak onbewust, in de weg hebben gestaan om vanuit OVER LEVEN jouw leven eindelijk VOL te kunnen gaan LEVEN!
Mijn rol binnen het JA! instituut stelt mij in staat om dagelijks met die bewustwording bezig te zijn en daarbij mag ik ook nog eens bijdragen aan het proces van bewust worden van anderen!
Stel je het volgende voor….
Je zit met een groep vrienden aan tafel. Het is een mooi gezelschap. Het eten is heerlijk en de flessen wijn gaan er goed doorheen. Robin zit al de hele avond op de grappenstoel. Merel is knap en superverzorgd als altijd. Bastiaan laat de wijn zich goed smaken en is gezellig luidruchtig. En Jasmijn leeft mee met alle verhalen en geeft mooie wijze adviezen. Het wordt een leuke avond zoals zo vaak.
Maar toch…er klopt iets niet…
Na afloop klets je nog wat na met je vriend(in). Je deelt over wat je die avond opviel: ‘Wat zag Robin er moe uit en wat leek Merel afwezig vond je ook niet? Het viel me op dat Bastiaan echt veel dronk vanavond…Wat was Jasmijn toch druk met iedereen….
En je vraagt je af; hebben we het nou echt zo gezellig met elkaar gehad?
Het bovenstaande voorbeeld is misschien wel iets wat je herkent. Het gedrag wat mensen laten zien is vaak heel anders dan wat er onder sluimert. De zogenoemde ‘onderstroom’. Dat wat mensen beweegt tot bepaald gedrag. Maar wat niet klopt met ons gevoel, onze WAARneming.
Dat is waar wij ons als JA! Instituut dagelijks mee bezig houden. We kijken voorbij het uiterlijke gedrag en werken met het niet zichtbare, de onderstroom, dus dat wat mensen wérkelijk beweegt. Dat wat je kunt voelen, maar niet wordt gezegd. Dat waarvan je van binnen weet, dat wat je bij iemand terugziet in het gedrag, niet klopt met hoe hij of zij zich van binnen voelt. De ‘overleving’ zogezegd. Het gedrag wat iemand zich heeft aangeleerd om zichzelf staande te houden, om gezien te worden, geliefd of gewaardeerd.
Want het gaat natuurlijk om ‘waarom’ Robin de hele avond grappen maakt (en zich na afloop van de avond doodmoe voelt). Wat de reden is waarom Jasmijn er zo goed uitziet (maar zich van binnen ontzettend gespannen voelt en amper nog lacht). In hoeverre Merel werkelijk zo meeleeft (maar zich doodongelukkig en leeg voelt). Waarom Bastiaan zich 2 flessen wijn meester maakte (en iedereen steeds moet horen hoe zorgeloos en gelukkig hij is)….
Wanneer je weet dat Robin zich niet gezien of gehoord voelt omdat hij nooit goed genoeg was voor zijn vader en er ontzettend veel ruzie was in huis. Of dat de moeder van Jasmijn, een voormalig model, haar steeds opnieuw afkeurend aankeek als ze weer wat voller was geworden en haar vader directeur was van een groot bedrijf. Of dat Merel zich altijd opwierp als onderhandelaar in de ruzies tussen haar ouders, zodat er maar harmonie was thuis. Of dat de vader van Bastiaan alcoholverslaafd is en diens vader in een Jappenkamp heeft gezeten, dan ga je zien dat er altijd een koppeling is met iemands gedrag en diens gezin van herkomst. Vanaf daar kun je de context plaatsen.
We zijn namelijk altijd in verbinding met ons systeem van herkomst. Of we nou ‘willen’ of niet. Niet erkende pijn of onderdrukte gevoelens en thema’s van onze (voor)ouders zorgen altijd voor een ‘ripple’ effect in onze levens. Dingen worden doorgegeven en manifesteren zich door ons heen. Alles wil nou eenmaal gezien en ervaren worden. En juist dit kan voor belemmerende patronen zorgen in ons eigen leven. Waardoor we niet ‘vrij’ kunnen leven en onbewust dingen van onze (voor)ouders of andere familieleden in ons familiesysteem dragen.
We gaan namelijk eigenlijk allemaal op onze overleefstand in het patroon wat ons het meest bekend is. Waar we het meeste voordeel uit hebben kunnen halen (dat waardoor we gezien, gehoord of geliefd werden) en dat is vaak ook hetgeen wat ons het meeste energie kost. Simpelweg omdat het niet is wie wij werkelijk zijn.
Om ‘gezond’ of ‘emotioneel’ volwassen te worden en je ‘eigen’ leven te gaan leiden (en niet dat van of voor je ouders) zul je naar de heelheid moeten bewegen. Datgene aan te gaan kijken zoals de (pijnlijke) werkelijkheid in zijn ware vorm was. Van jezelf en/of zelfs dat van je (voor)ouders. Het gaat om het, zoals wij dat noemen; insluiten van alle hoeken van de cirkel.
Wanneer we de context kunnen plaatsen, dingen kunnen zien zoals ze werkelijk zijn (geweest), is er geen dualiteit meer. Bestaan schuld en onschuld of dader en slachtoffer feitelijk niet (meer). Alles kent namelijk zijn oorsprong vanuit dezelfde bron. Er is alleen maar één. Alles is één geHEEL. Wanneer jij je eigen hoeken van jouw cirkel hebt bekeken dan lost de verDEELdheid in jouzelf op. Het kan simpelweg niet meer bestaan.
Dan is er dus ook geen onderstroom meer en hoeft Jasmijn er niet altijd tiptop uit te zien maar kan ze lekker ontspannen zonder make-up aan tafel zitten. Kan Robin gewoon genieten en meelachen met het gezelschap zonder zelf het hoogste woord te hebben. Kan Merel zonder mee te hoeven leven en te helpen, gewoon luisteren en aanwezig zijn. En kan Bastiaan de hele avond genieten van een enkel mooi glas wijn. Omdat eenieder zich gewoon gezien, gehoord en geliefd voelt, vanuit hun EIGEN heelheid. Vanaf hun EIGEN plek.
Dan hoeft iemand zich niet te overschreeuwen of af te sluiten, om zich heen te schoppen of steeds voor anderen klaar te staan. De grappenmaker of gangmaker te zijn. Heb je geen rookpauzes, festivals, vakanties, alcohol of pillen ‘nodig’. Maar kun je gewoon ZIJN zonder dat het je energie kost, zonder dat je er moe van wordt.
Het voorbeeld van de vriendengroep geldt uiteraard voor alle situaties waar mensen in een groep samenkomen of samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan het onderwijs (leerlingen in een klas), het bedrijfsleven (medewerkers op een afdeling of in een team), de gezondheidszorg (binnen afdelingen of de arts-patiëntrelatie), overheidsinstellingen (politieteam of defensie-eenheid) of gewoon, zoals bij eenieder van ons, binnen je eigen familie…
Bij het JA! instituut werken we naar de heelheid toe via (familie)opstellingen, kennis van de aardse cycli en lichaamswerk. Dit omdat het lichaam alles ‘weet’. De cognitie alleen is niet voldoende om trauma te helen daar dit eveneens in ons lichaam wordt opgeslagen en de oorzaak is van zeer uiteenlopende (gezondheids)klachten.
Lichaam en geest horen bij elkaar en kunnen derhalve niet los gezien of behandeld worden. Iets wat vanuit de wetenschap wordt bevestigd en keer op keer zien wij ook in opstellingen dat dingen doorleefd en geuit willen worden via het lichaam. Dat er zogezegd ‘handeling’ kan worden gegeven aan. Vanuit daar kan naar heelheid, gezondheid en rust worden toe bewogen en alle hoeken van de cirkel worden ingesloten.
Spreekt dit je aan? Scroll & klik hier door naar ons aanbod:
JA! Opstellingen
Laat je verwonderen tijdens één van onze opstellingsdagen.
Volg onder kundige begeleiding in een veilige setting (familie)opstellingen binnen de groep en ervaar het zelf!
JA! Reis
Helemaal JA! te gaan zeggen tegen jezelf. Laat het jezelf goed gaan.
Reis in alle rust langs alle thema’s van het leven via (familie)opstellingen, lichaamswerk en meer.
JA! Praktijkopleiding
Volg de opleiding ‘Begeleiden van systemische (familie)opstellingen’.
We leren je alles waarvan wij weten dat jij de beste tools in handen zult hebben binnen dit prachtige vak.